tiistai 13. maaliskuuta 2018

Chilit ja kumpp.

Ihastuin koristeellisiin chileihin jo viime kesänä. Suurta poltetta en kaipaa, joten hain chiliguru Jukka Kilpisen fataliiseeds.net -sivustolta chililajikkeita hakukriteereillä "ornamental" sekä "mild" tai "medium." Tammikuussa postiluukkuun kolahti kirjekuori, jossa oli kuutta sorttia capsicum -sukuisen kasvin siemeniä sekä muutama kaupanpäällinen, perusteelliset ohjeet ja kehoitus kysyä kernaasti neuvoja, mikäli ongelmia ilmenee. Kiitos, kiitos.

Kylvin tammikuun lopussa kaksi siementä kutakin lajiketta pieneen taimiruukkuun tavalliseen kylvömultaan. Ja katso, kahden viikon kuluttua kuudesta purkista viidessä oli elämää.

chili taimet

fatalii chili numex twilight pink habanero ancho poblano bendigo marbles explosive ember


  • Capsicum chinense 'Pink Habanero' - mieto
  • Capsicum annuum 'Explosive Ember' - koristeellinen, keskitulinen. Sirkkalehdet violetinsävyiset (?!?)
  • Capsicum annuum 'Numex Twilight' - koristeellinen, keskitulinen
  • Capsicum annuum 'Ancho Poblano' - mieto violetti meksikolainen "bell pepper"
  • Capsicum annuum 'Bendigo - makea punainen paprika
  • Capsicum annuum 'Marbles' - koristeellinen, mieto. Ei itänyt lainkaan tähän mennessä.
Lisäksi minun makuuni täysin käyttökelvottoman tulinen 'Yellow Pointed Habanero' sekä sopivan tulinen 'Hungarian Hot Wax' ovat talvehtineet sisällä kasvilampun alla. Molemmissa on uutta kasvua, kukkia ja raakileitakin kypsymässä. 

Chilien kanssa samaan aikaan kylvin jättiverbenan siemeniä, jotka laitoin kuukaudeksi jääkaappiin kylmäkäsittelyyn. Purkissa ei näy mitään eloa. Aikaisempina vuosina itämisen kanssa ei ole ollut ongelmaa. Joku on siis mennyt vikaan tai pari vuotta vanhat siemenet olivat jo menettäneet itävyytensä.

Talven selviytyjiin luetaan myös viime kesänä pistokkaasta kasvattamani vanha tuoksupelargoni sekä Mårbacka-tyylinen pelargoni 'Drottning Ingrid'.

drottning ingrid pelargoni talvetus
'Drottning Ingrid'

Vaahtera-auliotkin ovat pärjänneet. Enemmän valoa saanut yksilö aikoo aloittaa kukinnan. Se ei ilmeisesti ole muistanut katsoa ikkunasta ulos. Puolimetriset hanget ja lisää tulee even as we speak.
vaahtera-aulio kasvatus siemenestä
Vaahtera-aulio (Abutilon x hybridum)

Muitakin kylvöjä olen tehnyt. Hyötykasviyhdistykseltä kahvia, tomaattia, vesimelonia ja munakoisoa. Muovihuone on vielä suunnitteluasteella...

2 kommenttia:

  1. Meillä on näköjään paljon samoja lajikkeita :) Fataliiseeds on juuri tuosta syystä aivan ihana ostopaikka, että neuvoja saa aina (ja ne kaupan päälliset on tietty myös mukavia) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tilasin nyt ensimmäistä kertaa, kun halusin päästä valkkaamaan isommasta valikoimasta siemeniä. Chilihulluus on kyllä jännä juttu, ja jostain syystä esiintyy enimmäkseen miehillä!

      Poista

Suositut tekstit